Skip to main content

Letar du efter en kelpie?


Australian kelpie är en förhållandevis frisk ras med ett livligt temperamentet. Det innebär att det är en hundras som kräver en hel del fysisk som mental stimulans. Här följer ett par tips på vägen för dig som tittar på Australian kelpie som nästa hundras, samt goda råd till dig som precis har skaffat en Australian kelpie.

Att tänka på

Australian kelpie är medelstor hundras och genom sin storlek och kapacitet har den visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till bruks, agility, lydnad och tjänstehund inom såväl bevakning som räddning. En Australian kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa. Kelpien är en utomordentligt vaken, pigg och i hög grad intelligent hund med ett milt, fogligt lynne och en nästan outtömlig energi.

Livligt temperament

Temperamentet är alltså livligt, vilket innebär att hundrasen kräver både mental och fysisk stimulans samt tydlighet och klara rutiner i vardagen. Det räcker inte med vanliga promenader för en Australian Kelpie utan den behöver mycket mer för att vara en fantastisk hund att leva med.

Den är öppen och vänlig men samtidigt ganska självständig och kan tänka själv och ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel då den reagerar på djurens rörelser snabbare än föraren. Den är mjuk mot sin förare men inte vek i arbetet. Typiskt för rasen är dess välvilliga inställning till människor, dess läraktighet och samarbetsförmåga.

Ta redo på info och interagera

Svenska Kelpieklubben rekommenderar att du som är intresserad av Australian Kelpie tar reda på mycket information om hundrasen. Fundera även på vad du kan och vill erbjuda din kommande hund för vardag.

Träffa många olika hundar, prata med kelpieägare och uppfödare för att bilda dig en bredare uppfattning om hundrasen. Försök att träffa föräldradjuren till den kommande kullen som du är intresserad av. Tiken är mycket viktig då hon lever tillsammans med valpen de första 8 veckorna och präglar dem med sitt beteende. Du får ju också chansen att prata närmare med uppfödaren som är en viktig person då du väljer valp.

Chansen att hitta en valp efter dina önskemål är större om du ställer krav på kullens föräldrar och på uppfödaren. Det är viktigt att du läser om de krav som Svenska Kennelklubben ställer samt de rekommendationer Svenska Kelpieklubben har för avelshundar.

För att få fram mer fakta om föräldrarna kan du gå in på SKK Hunddata och SKK Avelsdata. I dessa databaser kan du se föräldrarnas stamtavla, eventuella tidigare avkommor, inavelsgrad, mentalbeskrivningaar, höftledsresultat och tävlingsresultat.

Kontakta oss!

Har du funderingar eller frågor är du varmt välkommen att kontakta oss i Svenska Kelpieklubben.