Inavelsgrader vid avel


Svenska Kennelklubben rekommenderar att man inte gör kombinationer med en ökning inavelsgrad över 6,25% i fem led av stamtavlan vilket motsvarar kusiner.

Svenska Kennelklubben rekommenderar även att ingen ras bör ha en ökning av inavelsgraden som är högre än 2,5 % på fem generationer vilket innebär att de absolut flesta parningar i en liten ras som Australian kelpie bör ligga på under 2,5 % för att vi ska kunna hålla det.

Det är även viktigt att vara medveten om att inavelsgraden man räknar på fem generationer endast är den ökning av inaveln under dessa fem generationer, räknar man ännu fler generationer som kan inavelsgraden bli betydligt högre i vissa fall.

Vill du para med en hund som inte har en fullständig stamtavla i Svenska Kennelklubbens register (exempelvis en import) kan du räkna ut inavelsgradsökningen på fem generationer med hjälp av Kennelklubbens guide för att beräkna inavelsgrad för hand. Du kan även hitta fullständiga stamtavlor på mer än 50 000 Australian kelpies i Meringas pedigree database.

Länktips:

Svenska Kelpieklubben

Svenska Kelpieklubben är en förening som har avelsansvar för Australian Kelpie, en hundras som går under FCI-rasgrupp: Vall- Boskaps- och Herdehundar, och tillhör även en av de raser som kallas för brukshund inom Svenska Brukshundklubben.


© Svenska Kelpieklubben